Contact
Mijn UnitedConsumers

Dekking autoverzekering kiezen

Bij het afsluiten van een autoverzekering kunt u uit drie verschillende dekkingen kiezen: WA, WA beperkt casco en WA casco.

Hoe uitgebreider de dekking van uw autoverzekering, hoe hoger de premie. U mag altijd zelf kiezen welke dekking u kiest voor uw autoverzekering.

Bereken mijn premie
 vink Gratis en vrijblijvend

autoverzekering dekking 

Dekking autoverzekering kenmerken

Wat vergoed wordt in geval van schade, is afhankelijk van welke dekking u kiest voor uw autoverzekering. In onderstaande tabel zijn de soorten autoverzekeringen met de dekking weergegeven.

Dekking WA verzekering WA beperkt casco WA casco (all risk)
Schade aan anderen
 
 
 
Brand, zelfontbranding, ontploffing en blikseminslag
 
 
 
Diefstal, joyriding
 
 
 
Ruitschade
 
 
 
Botsing met loslopende dieren of vogels
 
 
 
Natuurrampen (storm e.d.)
 
 
 
Aanrijding, slippen en te water raken
 
 
 
Overige van buiten komende onheilen
 
 
 
Regeling Directe Schadeafhandeling vraagteken
 
 
 
Een goede én goedkope autoverzekering vanaf € 12,- p/mnd
> Kies
vanaf € 14,- p/mnd
> Kies
vanaf € 16,- p/mnd
> Kies

 

Soorten autoverzekeringen

Zoals hierboven benoemd, zijn er drie soorten autoverzekeringen waar u uit kunt kiezen: WA, WA beperkt casco en WA casco (all risk).

WA dekking autoverzekering

Iedere autobezitter is verplicht om minimaal een WA verzekering af te sluiten. Met een WA verzekering bent u verzekerd voor schades die u met uw auto aan een andere auto of persoon veroorzaakt. De WA verzekering is de minst uitgebreide en meest goedkope autoverzekering dekking.

Lees hier meer over de WA dekking


WA beperkt casco dekking

Voor een ruimere dekking kiest u een WA beperkt casco autoverzekering. Met deze dekking bent u niet alleen verzekerd voor schades die u aan anderen toebrengt, maar ook voor verschillende schades aan uw eigen auto. Denk aan ruitschade en diefstal.

Lees hier meer over de WA beperkt casco dekking 


WA casco dekking (all risk)

De WA casco autoverzekering is de meest uitgebreide autoverzekering dekking die er is. Met de all risk autoverzekering zijn schades gedekt die u toebrengt aan anderen, maar ook de meeste schades aan uw eigen auto. Denk aan ruitschade, maar ook aan te water raken of een botsing met dieren.

> Lees hier meer over de WA casco (all risk) dekking 

Tip: heeft u een auto gekocht en hier een lening voor afgesloten? Dan raden wij u aan om deze altijd te verzekeren met een WA casco (all risk) dekking.


Goedkope autoverzekering afsluiten
 

  • Maandelijks besparen op uw autopremie.
  • Vergelijk de beste en goedkoopste autoverzekeringen.
  • Gratis UC Pakket: verhaalservice, jaarlijkse premie-check en een UC tankkaart.
 

voordelen UC

Bereken mijn premie
 vink Bespaar tot € 175,00 per jaar


 

Autoverzekering dekking kiezen

De keuze voor een bepaalde dekking voor uw autoverzekering wordt vaak gemaakt op basis van de leeftijd van uw auto. Dit is een handige richtlijn om te bepalen welke dekking het beste past bij uw auto.

Leeftijd auto Dekking autoverzekering
Ouder dan 10 jaar WA verzekering
6 tot 10 jaar WA beperkt casco verzekering
Nieuw tot 6 jaar WA casco verzekering (all risk)

Vergeet ook de waarde van uw auto niet

De leeftijd van de auto is een goed uitgangspunt om de dekking van uw autoverzekering te bepalen. Toch wil de leeftijd niet altijd doorslaggevend zijn voor uw keuze. Het is namelijk ook belangrijk om te kijken naar de waarde van uw auto. Een auto van 7 jaar oud kan namelijk nog een hoge dagwaarde hebben. In dat geval wilt u wellicht kiezen voor een WA casco verzekering in plaats van een WA beperkt casco dekking. Bekijk hieronder welke dekking past bij welke dagwaarde:

Dagwaarde auto Dekking autoverzekering
Minder dan € 2.000,- WA verzekering
€ 2.000,- tot € 10.000,- WA beperkt casco verzekering
Meer dan € 10.000,-  WA casco verzekering (all risk)

advies Tip van onze expert

"Weet u de dagwaarde en leeftijd van uw auto niet? Maak dan gebruik van onze gratis kentekencheck. Daar ziet u in één oogopslag alle belangrijke en technische gegevens van uw auto."

Jorg van Rijn - Expert in autoverzekeringen

jorg expert autoverzekeringen


Kijk ook naar uw persoonlijke situatie

Naast de leeftijd en de dagwaarde, kunnen er nog andere factoren meespelen in de bepaling welke dekking u kiest voor uw auto. Hoe uitgebreider de dekking van uw autoverzekering, hoe hoger uw premie. De volgende factoren kunnen daarom ook een rol spelen bij de keuze voor een bepaalde dekking van uw autoverzekering:

  • De premie die u maandelijks betaalt voor uw autoverzekering.
  • Het aantal opgebouwde schadevrije jaren.
  • De waardevastheid van uw auto.
  • Het risico dat u wilt nemen.

Bereken mijn premie


Veelgestelde vragen over soorten autoverzekering

Iedere autobezitter is volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) verplicht om minimaal een WA dekking te hebben voor zijn of haar auto. De WA dekking (kort voor Wettelijke Aansprakelijkheid) vergoedt de schades die u met uw auto veroorzaakt bij een ander.

WA casco en all risk betekent hetzelfde. Hier zit dus geen verschil in. WA casco is de dekking die u kiest als u all risk verzekerd wilt zijn.

De dekking van uw autoverzekering kunt u uitbreiden met een aanvullende verzekering. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een rechtsbijstandverzekering of een schadeverzekering inzittenden.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor een accessoiresverzekering of een no claim beschermer? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!

Neem contact op

Het is verstandig om de dekking van uw autoverzekering jaarlijks onder de loep te nemen. Misschien heeft uw auto een veel lagere dagwaarde gekregen of zijn uw wensen veranderd, waardoor u uw huidige dekking wilt wijzigen. Lees hier alles over het wijzigen van uw autoverzekering.

Jaarlijkse premie-check

Heeft u een autoverzekering afgesloten via UnitedConsumers? Dan krijgt u jaarlijks een gratis premie-check. Wij vergelijken jaarlijks uw autoverzekering en stellen u op de hoogte als uw autoverzekering goedkoper kan. Zo weet u zeker dat u altijd de beste en goedkoopste autoverzekering heeft.

De voorlopige dekking voor uw auto betekent dat u verzekerd bent tussen het moment van aanvragen en definitieve acceptatie of weigering. Met een voorlopige dekking kunt u dus verzekerd rijden met uw auto.

U ontvangt altijd een bevestiging van ons als de voorlopige dekking voor uw auto toegekend wordt. Goed om te weten: de tijdelijke dekking voor uw auto is nog geen definitieve dekking.

Heeft de verzekeraar uw aanvraag geaccepteerd? Dan ontvangt u hier bericht over. Vanaf dit moment bent u definitief verzekerd en wordt de voorlopige dekking omgezet naar een definitieve dekking. De verzekeraar stuurt u vervolgens de polis en groene kaart.

Hoe snel uw aanvraag is afgehandeld, hangt af van verschillende factoren. Denk aan bezetting, openingstijden, eventuele verwerkingsachterstanden en speciale aanvragen.

> Ik heb een andere vraag


Gecontroleerd door onze specialist Jorg van Rijn

De informatie over de dekking van uw autoverzekering is gecontroleerd door Jorg van Rijn, specialist op het gebied van autoverzekeringen. Jorg is sinds 2011 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 14-6-2023 |

jorg expert autoverzekeringen


 

Heeft u een vraag, opmerking of advies nodig?

Wij helpen u graag!