Contact
Mijn UnitedConsumers

Windenergie: wat is windenergie?

Windenergie wordt op een duurzame manier opgewekt en wordt ook wel groene stroom genoemd. Groene stroom is beter voor het milieu dan grijze stroom en bovendien is het ook nog eens voordelig voor uw portemonnee.

Windenergie thuis

Wilt u ook duurzame windenergie? U kunt kiezen voor een windmolen voor thuis, maar dit is een flinke investering. U kunt natuurlijk ook kiezen voor goedkope windenergie van een energieleverancier. Voordelig én eenvoudig!

Windenergie Nederland van UnitedConsumers


Postcode
Huisnr.
 


 

Wat is windenergie?

Windenergie is stroom die wordt opgewekt door windmolens. Het enige dat nodig is voor het opwekken van windenergie, is de wind. Er hoeven geen fossiele brandstoffen, zoals aardolie of steenkool, voor gewonnen en verbrand te worden. Windenergie raakt dus nooit op. Bovendien is windenergie een duurzame energiebron, omdat er geen CO2 uitgestoten wordt.

Met behulp van windmolens - ook wel windturbines genoemd - wordt windenergie opgewekt. In Nederland waait het veel en vaak, dus wordt er makkelijk windenergie opgewekt. Over het algemeen kan één windmolen jaarlijks ongeveer 2.000 huishoudens van stroom voorzien.

Voordelen windenergie

  • Onuitputtelijke energiebron: de wind raakt niet op.
  • Windenergie wordt opgewekt zonder CO2 uitstoot.

Nadelen windenergie

  • Windenergie is weersafhankelijk.
  • Veroorzaakt geluidsoverlast en landschapsvervuiling.

 

Hoe werkt windenergie?

Een windmolen kan windenergie omzetten in stroom. Wanneer de wind tegen de rotorbladen van de windmolen waait, dan beginnen de rotorbladen te draaien. De rotorbladen zorgen ervoor dat de wind naar de elektriciteitsgenerator gaat. In de elektriciteitsgenerator wordt de windenergie vervolgens omgezet in stroom.

Vanaf windkracht 2 waait het hard genoeg om stroom op te wekken en in Nederland is dat al snel het geval. Het maximale vermogen van een windturbine wordt bereikt bij windkracht 6. Waait het harder, dan zal de opbrengst gelijk blijven. Bij windkracht 10 of meer worden de windturbines uit veiligheidsoverwegingen stilgezet.


 

Rendement windmolens

De grootste typen windturbines kunnen tot 8 miljoen kWh per jaar produceren – dit is voldoende om zo’n 2.300 huishoudens van stroom te voorzien. Hoeveel stroom een windturbine opwekt en wat het rendement van windmolens is, is onder andere afhankelijk van:

  • De hoogte van de windturbine.
  • De locatie van de windturbine.
  • Hoe hard het waait.

Windenergie Nederland

Een windpark is een gebied waar veel windmolens bij elkaar te vinden zijn. In Nederland stonden er in 2018 al zo'n 2029 windmolens in Nederland. Naast dat er windmolens op het land te vinden zijn, zijn er ook veel windmolens op zee te vinden. In 2030 wil de Rijksoverheid beschikken over een vermogen van 11 GW (GigaWatt) aan windmolens op zee, om zo de duurzaamheidsdoelstelling te halen.


 

Windenergie van UnitedConsumers

Wilt u profiteren van windenergie én voordelige energietarieven? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Wilt u weten waar onze windenergie precies vandaan komt? U vindt het gemakkelijk terug op ons stroometiket.

Bereken mijn tarieven


Gecontroleerd door onze specialist Dirk Mutsaers

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Dirk Mutsaers, specialist op het gebied van energie. Dirk is sinds 2016 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 1-5-2023 |

dirk expert energie