Contact
Mijn UnitedConsumers

Inzittendenverzekering: schadeverzekering inzittenden

Met een inzittendenverzekering kunt u uzelf en de inzittenden in uw auto goed verzekeren. En dat is wel zo fijn! Een inzittendenverzekering is een aanvullende autoverzekering die u toevoegt aan uw WA, WA beperkt casco of WA casco (all risk)

Wilt u een schadeverzekering inzittenden afsluiten met korting? Bereken dan vrijblijvend uw goedkope autoverzekering mét een inzittendenverzekering!

inzittendenverzekering

Bereken mijn premie
 vink Binnen 2 minuten berekend 

Wat is een inzittendenverzekering?

Een inzittendenverzekering is een schadeverzekering die u afsluit als extra dekking bij uw autoverzekering. Een schadeverzekering inzittenden vergoedt materiële schade en letselschade van alle inzittenden bij een ongeval tot een maximumvergoeding van € 1.000.000.  

> Bereken vrijblijvend uw premie


 

Dekking inzittendenverzekering

Als we het over een inzittendenverzekering hebben, bedoelen we de schadeverzekering voor inzittenden. De dekking van deze aanvullende autoverzekering kan in verschillende categorieën ingedeeld worden, namelijk:

 • Letselschade: Letselschade is de lichamelijke en geestelijke schade die iemand kan oplopen tijdens een ongeval. Letselschade wordt ook wel immateriële schade genoemd.
 • Smartengeld: Smartengeld wordt uitgekeerd wanneer er sprake is van emotionele of psychische schade, bijvoorbeeld pijn, depressie, verdriet of schaamte.
 • Uitvaartkosten: Wanneer de bestuurder of één van de inzittenden overlijdt, vergoedt de inzittendenverzekering tot op zekere hoogte de kosten van de uitvaart.
 • Materiële schade: Materiële schade is alle schade die is ontstaat aan materiaal. Het wordt ook wel zaakschade genoemd, zoals een laptop of kleding. Het maximale bedrag dat verzekerd wordt is € 1.000.000,-. Dit bedrag is vastgesteld in de polis en geldt voor alle inzittenden van de auto samen en per gebeurtenis (ongeval).
 • Medische kosten: Alle gemaakte medische kosten kunnen in aanmerking komen voor vergoeding door een inzittendenverzekering. Ook als er huishoudelijke hulp nodig is, als gevolg van een ongeval, wordt deze gedekt.
 • Inkomstenverlies: Als een inzittende door het opgelopen letsel niet meer in staat is om te werken, is er sprake van Verlies aan Verdienvermogen (V.a.V.). Een inzittendenverzekering vangt deze inkomstenderving (gedeeltelijk) op.

 

Is een inzittendenverzekering nodig?

Of u een inzittendenverzekering nodig heeft, ligt ook aan de verzekeringen die u al eventueel heeft. De dekking van de schade inzittendenverzekering overlapt namelijk deels met de dekking van onder andere de zorgverzekering en de WA verzekering. Want als iemand een ongeluk krijgt, vergoedt zijn of haar zorgverzekering de medische kosten. Bovendien dekt de WA verzekering de schade van de tegenpartij en de inzittenden in uw auto. Een schadeverzekering inzittenden is nodig in de volgende gevallen:

Vink Als u als bestuurder zelf een ongeluk veroorzaakt (of de schuldige partij niet aan te wijzen is) biedt de inzittendenverzekering een vergoeding.
Vink De inzittendenverzekering zorgt voor een snellere schadeafhandeling, omdat de verzekeraar niet eerst de schuldige partij hoeft te zoeken.

Wanneer is een inzittendenverzekering niet nodig?

Eigenlijk is een inzittendenverzekering in de meeste situaties handig. Wel zijn er scenario's waarin de schade inzittendenverzekering geen uitkering biedt. Dit is alleen in gevallen waarbij de wet overtreden wordt. Bijvoorbeeld:

 • De bestuurder draagt geen gordel.
 • De bestuurder heeft geen geldig rijbewijs.
 • De bestuurder is onder invloed van drank of drugs.
 • De bestuurder gebruikt een particuliere auto als taxi.
 • De bestuurder neemt deel aan een straatrace of illegale rally.

Verschil schadeverzekering inzittenden en ongevallen inzittenden

Naast de schadeverzekering inzittenden, bestaat er ook een ongevallenverzekering voor inzittenden. In tegenstelling tot de schadeverzekering inzittenden keert de ongevallenverzekering een vooraf afgesproken bedrag uit.

Daarnaast kunt u op deze verzekering alleen terugvallen op het moment dat er sprake is van blijvende invaliditeit of een sterfgeval te wijten aan het ongeluk. De uitkering vindt altijd plaats, ook als u zelf schuld had aan het ongeval.

Inzittendenverzekering Ongevallenverzekering
Keert een bedrag uit voor de werkelijk geleden schade. Keert altijd een vooraf afgesproken vast bedrag uit.
Keert uit bij letselschade en materiële schade. Keert enkel uit bij invaliditeit of overlijden.

 

Een inzittendenverzekering afsluiten

U kunt de schadeverzekering inzittenden eenvoudig als aanvullende verzekering toevoegen aan uw autoverzekering. Zo weet u zeker dat u goed verzekerd de weg op gaat. Zo sluit u een inzittendenverzekering af mét korting:

Stap 1: Vul uw kenteken in.
Stap 2: Vul uw gegevens en schadevrije jaren in.
Stap 3: Kies een dekking die het beste bij uw auto past.
Stap 4: Vergelijk de beste en goedkoopste autoverzekeringen.
Stap 5: Selecteer de inzittendenverzekering als aanvullende verzekering.
Stap 6: Sluit uw autoverzekering + schadeverzekering inzittenden af en bespaar op uw vaste lasten!

Inzittendenverzekering afsluiten
 vink Altijd 14 dagen bedenktijd


Gecontroleerd door onze specialist Jorg van Rijn

De informatie over de schadeverzekering inzittenden is gecontroleerd door Jorg van Rijn, specialist op het gebied van autoverzekeringen. Jorg is sinds 2011 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 14-6-2023 |

jorg expert autoverzekeringen


 

Heeft u een vraag, opmerking of advies nodig?

Wij helpen u graag!