Contact
Mijn UnitedConsumers

Wat is een WAM verzekering?

Een WAM verzekering wordt ook wel een WA verzekering genoemd. Als autobezitter bent u verplicht om minimaal WA verzekerd te zijn. Wat is de betekenis van een WAM verzekering, hoe checkt u of u WAM verzekerd bent en wat gebeurt er als u geen WAM verzekering afgesloten heeft?

WAM verzekering


 

WAM verzekering betekenis

WAM betekent letterlijk Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. Volgens deze wet is een autoverzekering verplicht op het moment dat u een auto op uw naam heeft staan. U dient daarom minimaal een WA verzekering af te sluiten voor uw auto.

Wat is WAM verzekerd zijn?

Als u WAM verzekerd bent, heeft u vaak een WA verzekering. De WA verzekering dekt in de meeste gevallen schade die u met uw motorrijtuig maakt. Bent u niet WAM verzekerd? Dan is het belangrijk dat u dit zo snel mogelijk regelt.

Goed om te weten: bij ons kiest u altijd voor een autoverzekering met minimaal 5% korting. Benieuwd hoeveel u kunt besparen? Doe de check en bekijk direct uw persoonlijke aanbod!


 

Vergoeding WAM verzekering

Met een WAM verzekering bent u verzekerd indien u schade veroorzaakt aan een ander voertuig of een persoon. De tegenpartij kan in het geval van schade beroep doen op uw WAM verzekering. Schade aan uw eigen voertuig, zoals bijvoorbeeld ruitschade, wordt volgens een WAM verzekering niet vergoed. 

De Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) stelt dat WAM verzekeraars tot minimaal 5 miljoen euro moeten vergoeden in het geval van persoonlijk letsel. Bij materiële schade moeten WAM verzekeraars tot minimaal 1 miljoen euro vergoeden. Het is verplicht om minimaal WAM verzekerd te zijn.


 

Is mijn auto WAM verzekerd?

Met een kenteken check komt u erachter of uw auto WAM verzekerd is. De autoverzekering check geeft geen informatie over welke dekking u heeft voor uw auto. 

In de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM) is bepaald dat een motorrijtuig verzekerd moet zijn als voor het motorrijtuig een kentekenbewijs is afgegeven. Ook indien het motorrijtuig niet gebruikt wordt, moet deze alsnog verzekerd zijn (bron: RDW). 

WAM verzekering


Kenteken:
NL

 

Niet WAM verzekerd

Is uw auto niet WAM verzekerd? Dan bent u niet verzekerd in het geval u met uw auto schade toebrengt aan een persoon of een ander voertuig. De schade moet u in dat geval zelf betalen. Bovendien houdt de RDW streng toezicht of auto’s WAM verzekerd zijn in Nederland.

Is uw auto niet WAM verzekerd? Dan loopt u het risico op een boete van ongeveer € 400,-. Op het moment dat de politie u staande houdt en uw auto niet WAM verzekerd is, dan riskeert u een boete van ongeveer € 550,-. 

Waarborgfonds Motorverkeer

Het Waarborgfonds Motorverkeer is een gezamenlijk fonds van alle autoverzekeraars in Nederland. Een deel van uw premie gaat naar dit fonds, zodat hieruit schade vergoed kan worden wanneer deze niet verhaald kan worden op een tegenpartij. Bijvoorbeeld wanneer de tegenpartij niet WAM verzekerd is. Het Waarborgfonds keert in de volgende situaties autoschade uit:

 • Als niet bekend is wie de schade heeft veroorzaakt. 
 • Als de schade veroorzaakt is door een niet-verzekerde (WAM) auto. 
 • Als de tegenpartij onverzekerd is wegens principiële (gemoedsbezwaarde) bezwaren.
 • Als de verzekering van de schadeveroorzakende auto niet uit kan keren (faillissement).
 • Als de schade veroorzaakt is door iemand die willens en wetens in een gestolen auto reed.

 

WAM verzekering met korting

Sluit u een autoverzekering af via UnitedConsumers? Dan ontvangt u altijd minimaal 5% korting op uw maandelijkse premie. Wel zo fijn, want zo houdt u meer over voor andere leuke dingen in uw leven! Bent u benieuwd hoeveel u kunt besparen? Kies hieronder een autoverzekering met korting en bekijk direct uw persoonlijke aanbod.

UnitedConsumers autoverzekering

WAM verzekering vraagteken


 • Goedkoopste autoverzekering
   
 • Schade aan anderen
   
 • Regeling Directe Schadeafhandeling vraagteken
   
 • Minimaal 5% korting op uw premie


   

Bekijk mijn aanbod

 

UnitedConsumers autoverzekering

WA Beperkt Casco vraagteken


 • Zeer uitgebreide autoverzekering
   
 • Schade aan anderen
   
 • Natuurrampen, brand, diefstal, joyriding, ruitschade, botsingen met loslopende dieren
   
 • Regeling Directe Schadeafhandeling vraagteken
   
 • Minimaal 5% korting op uw premie
   

Bekijk mijn aanbod

 

UnitedConsumers autoverzekering

WA Casco (All Risk) vraagteken


 • Meest complete autoverzekering
   
 • Schade aan anderen 
   
 • Natuurrampen, brand, diefstal, joyriding, ruitschade, botsingen met loslopende dieren
   
 • Aanrijding, slippen, te water raken en overige onheilen
   
 • Minimaal 5% korting op uw premie
   

Bekijk mijn aanbod


Ook interessant voor u
 

Autoverzekering UC

Een WAM verzekering met korting kiezen

> Bereken mijn korting

 

WA Aansprakelijkheid

Een autoverzekering afsluiten in 6 eenvoudige stappen!

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

De beste tips bij het kiezen voor een goedkope autoverzekering

> Lees meer

 

Blog homepage