Contact
Mijn UnitedConsumers

Goedkope zorgverzekering 2024

Mijn geboortedatum:

Welke anticonceptie past bij mij?

Anticonceptie zorgt ervoor dat u niet zwanger kunt raken. Er zijn verschillende soorten anticonceptie waar u uit kunt kiezen. Maar, welke anticonceptie is de beste keuze voor u? Dat is natuurlijk de vraag. Wij zetten de verschillende soorten anticonceptie en de bijbehorende voor- en nadelen voor u op een rij. Zo kunt u gemakkelijk kiezen welke anticonceptie bij u past!

anticonceptie

 


Welke anticonceptie?

Er zijn verschillende soorten anticonceptie waar u uit kunt kiezen. Zo bestaat er de pil, het spiraaltje, het condoom voor man óf vrouw, het staafje, de prikpil, de pleister, de ring en sterilisatie. Welke anticonceptie bij u past, is afhankelijk van uw voorkeuren en waar u uzelf prettig bij voelt. 


 

Anticonceptiepil

Anticonceptiepil


De pil bevat hormonen die voorkomen dat u zwanger wordt. Door de hormonen komt er geen eicel vrij en de pil maakt de baarmoederhals dikker, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen komen. 

Welke pil past bij mij?

Er zijn twee verschillende soorten anticonceptiepillen waar u uit kunt kiezen. We kunnen onderscheid maken tussen de combinatiepil en de pil zonder oestrogeen. Het is goed om te weten dat het gebruik van de pil bijwerkingen kan hebben.

De combinatiepil

Deze anticonceptiepil bevat hormonen, zoals oestrogeen en progestageen. De meeste combinatiepillen bevatten synthetisch oestrogeen, genaamd 'ethinylestradiol', maar er zijn ook combinatiepillen met lichaamseigen oestrogeen.

Met het hormoon oestrogeen behoudt u een voorspelbare menstruatie. Het hormoon progestageen zorgt er vervolgens voor dat u niet zwanger raakt. Heeft u een kindje en geeft u momenteel nog borstvoeding? Dan is het gebruiken van de combinatiepil niet verstandig.

De pil zonder oestrogeen

Wanneer u kiest voor de pil zonder oestrogeen, dan zit er enkel progestageen in deze anticonceptie. Progestageen is afgeleid van het hormoon testosteron en zorgt ervoor dat u niet zwanger raakt.

Een anticonceptiepil zonder oestrogeen is interessant wanneer u bijvoorbeeld geen oestrogenen mág gebruiken of bijwerkingen krijgt die veroorzaakt worden door oestrogeen. Ook wanneer u borstvoeding geeft, is een pil zonder oestrogeen een interessante optie.

Anticonceptiepil: de voor- en nadelen

Door de voor- en nadelen van de anticonceptiepil tegen elkaar af te wegen, kunt u bepalen of de anticonceptiepil een goede keuze is voor u. Wij zetten de voor- en nadelen daarom voor u op een rijtje:

Voordelen Nadelen
 
Menstruatieklachten nemen vaak af.
 
Biedt geen bescherming tegen SOA's.
 
Hoge betrouwbaarheid bij correct gebruik.
 
Bij diarree en overgeven is de pil minder betrouwbaar.
 
Kan een positief effect hebben op uw huid, bijvoorbeeld wanneer u last heeft van acne.
 
U moet de pil dagelijks én op hetzelfde tijdstip innemen.
   
 
U kunt last hebben van bijwerkingen, zoals hoofdpijn of gespannen borsten.

 

 

 

Anticonceptiepleister

Anticonceptiepleister


De anticonceptiepleister wordt op de huid geplakt en dient één keer in de week verwisseld te worden. De anticonceptiepleister is ideaal voor vrouwen die het niet prettig vinden om elke dag aan hun anticonceptie te denken en toch hun menstruatie willen uitstellen en zwangerschap willen voorkomen.

Anticonceptiepleister: de voor- en nadelen

Door de voor- en nadelen van de anticonceptiepleister tegen elkaar af te wegen, kunt u bepalen of de anticonceptiepleister een goede keuze is voor u. Wij zetten de voor- en nadelen daarom voor u op een rijtje:

Voordelen Nadelen
 
U hoeft maar één keer in de week aan uw anticonceptie te denken.
 
U kunt last hebben van bijwerkingen, zoals hoofdpijn en gespannen borsten.
 
U heeft zelf de controle op uw menstruatie.
 
De anticonceptiepleister kan op een zichtbare plek zitten.
 
Hoge betrouwbaarheid.
 
Biedt geen bescherming tegen SOA's.

 

 

Anticonceptiering

Anticonceptiering


De anticonceptiering wordt in de vagina geplaatst, op dezelfde manier als dat een tampon geplaatst wordt. De anticonceptiering is zo gemaakt, dat deze er niet zomaar uit kan vallen. Met de anticonceptiering hoeft u maar één keer in de maand aan uw anticonceptie te denken. 

Anticonceptiering: de voor- en nadelen

Door de voor- en nadelen van de anticonceptiering tegen elkaar af te wegen, kunt u bepalen of de anticonceptiering een goede keuze is voor u. Wij zetten de voor- en nadelen daarom voor u op een rijtje:

Voordelen Nadelen
 
Hoge betrouwbaarheid bij correct gebruik.
 
Iedere maand moet u op een stipte tijd een nieuwe ring inbrengen.
 
U heeft zelf de controle over uw menstruatie.
 
U kunt de anticonceptiering verliezen bij een moeilijke stoelgang.
 
U hoeft maar één keer in de maand aan uw anticonceptie te denken.
 
De anticonceptiering kan bijwerkingen veroorzaken.
 
Stopt u met de anticonceptiering? Dan kunt u direct zwanger worden.
 
Biedt geen bescherming tegen SOA's.

 

 

Prikpil

Prikpil


De prikpil is een injectie die door een arts wordt gegeven en dient om de 12 weken herhaald te worden. Bij de prikpil heeft u de keuze uit twee manieren voor toedienen. Zo kan de injectie in de spier gezet worden, of kunt u een injectie onder de huid krijgen. Met de prikpil heeft u geen invloed meer op uw menstruatie en wanneer u stopt met de prikpil om zwanger te worden, kan het tot een jaar of langer duren voordat u uw vruchtbaarheid weer terug heeft.

Prikpil: de voor- en nadelen

Door de voor- en nadelen van de prikpil tegen elkaar af te wegen, kunt u bepalen of de prikpil een goede keuze is voor u. Wij zetten de voor- en nadelen daarom voor u op een rijtje:

Voordelen Nadelen
 
Hoge betrouwbaarheid.
 
Biedt geen bescherming tegen SOA's.
 
Hevigheid van de menstruatie neemt in veel gevallen af.
 
U heeft zelf geen invloed op de menstruatie.
 
U hoeft maar één keer in de 3 maanden aan uw anticonceptie te denken.
 
U moet elke 3 maanden naar de huisarts om de prikpil te laten zetten.
   
 
Stopt u met de prikpil? Dan kan het tot een jaar duren voordat u weer vruchtbaar bent.
 

Anticonceptiestaafje

Anticonceptiestaafje


Met het anticonceptiestaafje heeft u 3 jaar lang bescherming tegen zwangerschap. Het anticonceptiestaafje wordt geplaatst in de bovenarm en geeft continue een lage dosis hormonen af, zonder pieken of dalen in uw hormoonhuishouding. Met het anticonceptiestaafje kunt u de menstruatie zelf niet meer beïnvloeden.

Anticonceptiestaafje: de voor- en nadelen

Door de voor- en nadelen van het anticonceptiestaafje tegen elkaar af te wegen, kunt u bepalen of de anticonceptiestaafje een goede keuze is voor u. Wij zetten de voor- en nadelen daarom voor u op een rijtje:

Voordelen Nadelen
 
Hoge betrouwbaarheid.
 
U kunt last hebben van bijwerkingen, zoals hoofdpijn en gespannen borsten.
 
Plaatsing is vrijwel pijnloos.
 
Anticonceptiestaafje moet door een arts geplaatst worden.
 
Pijn bij menstruatie wordt vaak minder.
 
U heeft zelf geen invloed op de menstruatie.
 
Biedt 3 jaar lang bescherming tegen zwangerschap.
 
Biedt geen bescherming tegen SOA's.
 

Anticonceptiespiraal

Spiraaltje


Wanneer u kiest voor het spiraaltje als anticonceptiemiddel, dan heeft u twee keuzes; het koperspiraaltje of het hormoonspiraaltje. Beide soorten hebben zo hun eigen voordelen en bieden allebei bescherming tegen zwangerschap. Het koperspiraaltje kan 5 tot 10 jaar in uw lijf blijven. Het hormoonspiraaltje biedt tot maximaal 5 jaar bescherming tegen zwangerschap.

Koperspiraaltje

Het koperspiraaltje bevat geen hormonen en is dus een interessante optie voor iedereen die op zoek is naar betrouwbare anticonceptie zónder hormonen. Geleidelijk aan wordt er een beetje koper afgegeven. Het resultaat is dat zaadcellen verlamd worden die de baarmoeder weten te bereiken. Doordat de zaadcellen inactief worden gemaakt, vindt er geen bevruchting plaats.

Hormoonspiraaltje

Het hormoonspiraaltje bevat - anders dan het koperspiraaltje - wel hormonen. Dit kunststof ankertje geeft geleidelijk aan kleine beetjes progestageen af in het lichaam. Het hormoon progestageen zorgt ervoor dat zaadcellen moeilijker door het slijm van de baarmoedermond kunnen komen en bovendien kan een eicel zich niet nestelen in het baarmoederslijmvlies.

Spiraaltje: de voor- en nadelen

Door de voor- en nadelen van spiraaltje tegen elkaar af te wegen, kunt u bepalen of het spiraaltje een goede keuze is voor u. Wij zetten de voor- en nadelen daarom voor u op een rijtje:

Voordelen Nadelen
 
Hoge betrouwbaarheid.
 
Moet door een huisarts of verloskundige geplaatst én verwijderd worden.
 
Anticonceptie kan niet vergeten worden.
 
Het zetten van een spiraal kan als pijnlijk worden ervaren.
 
Langdurige bescherming tegen zwangerschap (5 - 10 jaar).
 
U heeft zelf geen invloed op de menstruatie.
   
 
Biedt geen bescherming tegen SOA's.

 

 

Anticonceptie condoom

Barrièremethode


Met een barrièremethode wordt u beschermd tegen zwangerschap. De meest bekende vorm is het condoom. Met het condoom bent u beschermd tegen zwangerschap en bovendien biedt het condoom ook bescherming tegen SOA's. Vaak wordt er gedacht dat condooms alleen voor mannen zijn, maar dat is niet zo. Ook vrouwen kunnen een condoom dragen. Deze vrouwencondoom biedt dezelfde bescherming als een mannencondoom.

Barrièremethode: de voor- en nadelen

Door de voor- en nadelen van de barrièremethode tegen elkaar af te wegen, kunt u bepalen of de barrièremethode een goede keuze is voor u. Wij zetten de voor- en nadelen daarom voor u op een rijtje:

Voordelen Nadelen
 
Zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of supermarkt. 
 
Condoom moet voor aanvang van een vrijpartij omgedaan worden.
 
Biedt bescherming tegen zwangerschap en SOA's. 
 
Minder betrouwbaar dan hormonale anticonceptie.
 
Een condoom bevat geen hormonen.
 
U heeft zelf geen invloed op de menstruatie.


Anticonceptie sterilisatie

Sterilisatie


Met sterilisatie sluit u een eventuele zwangerschap helemaal uit. Een sterilisatie zorgt er namelijk voor dat u onvruchtbaar wordt. Sterilisatie is mogelijk voor mannen en vrouwen

Sterilisatie: de voor- en nadelen

Door de voor- en nadelen van sterilisatie tegen elkaar af te wegen, kunt u bepalen of de sterilisatie een goede keuze is voor u. Wij zetten de voor- en nadelen daarom voor u op een rijtje:

Voordelen Nadelen
 
U heeft geen anticonceptie meer nodig.
 
U moet een operatie ondergaan.
 
Met sterilisatie kunt u zwangerschap (permanent) voorkomen.
 
Biedt geen bescherming tegen SOA's. 
   
 
U heeft zelf geen invloed op de menstruatie.
   
 
U kunt een sterilisatie (meestal) niet terugdraaien.

 


 

Welke anticonceptie past bij mij?

Het is uiteindelijk afhankelijk van uw wensen en voorkeuren welke anticonceptie bij u past. Wilt u niet elke dag denken aan uw anticonceptie? Wilt u in de toekomst kinderen? Wilt u met uw anticonceptie ook beschermd zijn tegen SOA's? En wilt u anticonceptie met of zonder hormonen? Dat zijn vragen die u voor uzelf moet beantwoorden, om zo de beste keuze in anticonceptie te kunnen maken. 


 

Welke anticonceptie bij depressie?

In sommige gevallen kan het zo zijn dat u op zoek bent naar anticonceptie zonder hormonen, bijvoorbeeld wanneer u een depressie heeft. Veel soorten anticonceptie bevatten hormonen en kunnen bijwerkingen geven. Denk hierbij aan hoofdpijn, gespannen borsten of stemmingswisselingen. Wanneer u een depressie heeft, is het dus niet prettig als extra hormonen voor extra klachten gaan zorgen. In dat geval is anticonceptie zonder hormonen fijn. 

Welke anticonceptie zonder hormonen?

Natuurlijk hoeft u geen depressie te hebben om te kiezen voor anticonceptie zonder hormonen. Misschien voelt u uzelf simpelweg prettiger bij het feit dat u anticonceptie heeft zonder hormonen. 

Het koperspiraaltje, een sterilisatie en de barrièremethode zijn de enige anticonceptie die geen hormonen bevatten. Afhankelijk van uw wensen, kunt u dus het beste uit een van deze drie opties kiezen wanneer u geen anticonceptie met hormonen wenst.


 

Anticonceptie en uw zorgverzekering

Sommige anticonceptie wordt vergoed door de basiszorgverzekering. Hierbij wordt wel onderscheid gemaakt in vergoedingen van anticonceptie voor vrouwen tot 21 jaar en vergoedingen van anticonceptie voor vrouwen van 21 jaar of ouder. Niet alle anticonceptie wordt vergoed door de basisverzekering. Voor sommige anticonceptie dient u een aanvullende verzekering te hebben om in aanmerking te komen voor een vergoeding.


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Wat helpt tegen mijn menstruatieklachten?

> Lees meer

 

soorten zv

Soorten zorgverzekeringen uitgelegd

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Wijzigt mijn zorgverzekering bij zwangerschap?

> Lees meer

 

Blog homepage